Velikonoční beránek ze špaldové mouky
- Napsal(a) Michaela Exnerová
Ingredience:
300 g špaldové mouky, hrubá mouka (na vysypání formy), máslo (na vymazání formy),
4 vejce
200 ml mléka
100 g medu
4 čajové lžičky prášku do pečiva
100 g rozinek
110 ml oleje
Postup:
Předehřejeme troubu na 180 °C, vymažeme formu na beránka máslem a vysypeme moukou.
Špaldovou mouku dáme do mísy a smícháme ji s práškem do pečiva. Oddělíme žloutky od bílků. Žloutky Rozšleháme do pěny, potom k nim postupně, za stálého míchání přidáme po částech mléko, med a olej.
Do směsi po částech vmícháme mouku s rozmíchaným práškem do pečiva, přidáme rozinky ( ne všechny, část necháme stranou pro vytvoření očíček a čumáčku) a vše důkladně promícháme. Z bílků ušleháme tuhý sníh a opatrně ho vmícháme do těsta. Těstem naplníme formu a pečeme v předehřáté troubě zhruba 35 minut.
Po 30 až 35 minutách pomocí špejle zkontrolujeme, zda je těsto propečené (nechytá se na špejli). Formu s upečeným beránkem obalíme mokrou utěrkou a vyklopíme. Z rozinek, které jsme nechali stranou, vytvoříme očíčka a čumáček. Beránka můžeme pro ozdobu lehce poprášit moučkovým cukrem. Nakonec mu kolem krku uvážeme mašličku.