Vaccinium myrtillus
Brusnice borůvka

Borůvky jsou významnou léčivou potravinou už po mnoho staletí. Známé jsou hlavně svou bohatostí na vitamin C, který posiluje náš imunitní systém a působí jako prevence a lék nemocí z nachlazení, infekčních a jiných onemocnění. Borůvky jsou ale také jedním z nejlepších přírodních zdrojů silných antioxidantů (karoten, antokyan, pterostilben), tříslovin (tanin) a mají též vysoký obsah železa a dalších bioaktivních látek.

 

Blahodárné účinky borůvek

Neobvykle vysoký obsah antioxidantů (včetně vitaminu C) působí v našem těle jako ochranný štít před volnými radikály, viry a bakteriemi. Borůvky jsou tedy skvělou prevencí mnoha nemocí, lékem a silným podpůrným prostředkem při rekonvalescenci, chrání naše sliznice a stimulují jejich regeneraci.

 Čerstvé, sušené, mražené i jinak konzervované borůvky jsou pomáhají při léčbě:

onemocnění dýchacích cest
chřipce
angíně
rýmě
infekčních zánětech sliznic
průjmu
otravách jídlem
diabetu

Dalším úžasným působením je schopnost zlepšovat a udržovat náš zrak

což prokázaly i odborné vědecké výzkumy. Jejich častá konzumace je účinnou prevencí šerosleposti, lidé, kteří mají problémy s nočním viděním, pozorují zlepšení zraku ve zhoršených světelných podmínkách.
Blahodárný účinek mají i na ledviny a močové cesty, čistí je a pomáhají léčit případné infekce v této oblasti. Působí mírně močopudně, zbavují tělo škodlivin a zlepšují funkci lymfatického systému. 
Ozdravný účinek mají též na prostatu, hovoří se o nich dokonce jako o přírodní prevenci rakoviny prostaty, ale i v souvislosti s prevencí mnohých jiných typů rakoviny.

Borůvky jsou ideální potravinou a lékem pro diabetiky


Odborné výzkumy také doložily příznivý vliv borůvek na zdraví diabetiků, a to hned v několika ohledech. Obsažené látky snižují hladinu cukru a cholesterolu v krvi. Lidé trpící cukrovkou mají často problémy se zrakem, hlavně v pokročilém věku, i zde jim mohou borůvky posloužit jako přírodní lék pro udržení dobrého vidění. Protizánětlivé účinky a vysoký obsah antioxidantů pomáhají chránit sliznice, častou oblast zdravotních potíží, spojených s diabetes. Kombinace obsažených látek též posiluje cévní systém a zlepšuje krevní oběh a prokrvení končetin, další častou zdravotní potíž lidí trpících cukrovkou.
U diabetiků je samozřejmě nejvhodnější konzumace borůvek bez přidání cukru, nebo s použitím vhodného alternativního sladidla.

Borůvkové listy mají velice podobné účinky jako plody.
Sklízíme je počátkem léta a sušíme pro pozdější užití. Čaj z těchto listů je vhodný jak při střevních a žaludečních potížích, tak za účelem mírného snižování hladiny cholesterolu a cukru v krvi.
Má také příznivý vliv na ledviny a močové cesty, které čistí a dezinfikuje a pomáhá s odvodňováním při přílišném zadržování vody v organismu. Při vnějším aplikaci zmírňuje projevy lupénky a kožních nemocí.

Recept na nálev / čaj z borůvkového listí: 

2 čajové lžičky suchých listů zalijeme 250 ml vroucí vody a necháme 10 minut odstát, slijeme přes sítko a popíjíme během dne.

Vladimír Ďurina, bioterapeut radí:

Na zvýšený cholesterol a cukr v krvi
"Doplněk stravy VISTA clear tobolky je vyroben z borůvek, které udržují správné fungování ledvin, jater, žlučníku a očí. Flavonoidy zlepšují zrak, což je vynikající při šedém a zeleném zákalu. Fytolátky, které obsahují, podporují regeneraci a pevnost kloubů a šlach, snižují hladinu cukru v krvi a pomáhají rychlejšímu hubnutí. Upravením energetiky jater a žlučníku se tělo samo vyrovná i s problémy s vysokým cholesterolem, a to přírodní cestou. Extrakt z borůvek příznivě ovlivňuje hladinu cukru v krvi, zlepšuje zrak a zpomaluje stárnutí. "

Na oči a šedý zákal
"V jedné studii, ve které byl padesáti lidem se šedým zákalem podávaný extrakt z borůvek, se postup šedého zákalu zastavil. Extrakt z borůvek obsahuje fytolátky, které posilují zrak a mají antioxidační účinky. Už z historie víme, že letci během druhé světové války si všimli, že po snědení borůvkového džemu lépe vidí v noci, a proto začal další výzkum této byliny. Borůvky skutečně zlepšují krevní oběh a zásobovaní buněk kyslíkem. Oslabení zraku, únava očí, cév a kloubů jsou způsobené degenerativními procesy buněk a podle čínské medicíny také nedostatečnou energií v játrech a ledvinách. Neustále zatěžování očí počítačovými monitory a televizními obrazovkami celý proces podstatně urychluje. Porucha metabolismu a přibývající věk mají vliv na strukturu očních čoček, které ztrácejí svou průsvitnost a vzniká šedý zákal. Degenerativní procesy a poruchy metabolismu jsou také v pozadí zeleného zákalu. Z hlediska čínské medicíny je za zeleným zákalem určitá metabolická porucha ledvin. Celkově se metabolické poruchy mohou podepsat na degeneraci žluté skvrny (macula lutea) na očním pozadí a mohou způsobit zhoršení centrálního vidění. Vhodnou kombinací pro výživu očí je také Levamin + Vista Clear.

Můj tip na cesty: "Já osobně si beru Vista Clear na cesty do zemí, kde hrozí riziko získání průjmových onemocnění. Po jídle užívám preventivně 2 tobolky 3x denně, a to mi stačí jako prevence proti průjmům.